Sesta Producties

Tessa Heselhaus

Zij hebben een hondenbaan

Kwispelen, dartelen en pootjes geven. Dat doen ze óók, maar bovenal hebben deze honden een echte baan, een hondenbaan. Vier vrouwen vertellen over hun speciaal getrainde honden.

Vriendin 38 - 2015


Katy (37) is hondengeleidster bij de politie en kan met haar diensthond Mila (4), een Mechelse herder, als Mobiele Eenheid (ME) in actie komen als een situatie dreigt te escaleren. Haar werkgebied is de Eenheid Amsterdam.

"Zodra de achterklep van mijn dienstauto opengaat en Mila merkt dat we in een omgeving zijn met veel rumoer, is ze alert: wat is er aan de hand? Wat kan ik doen? Ze is er op getraind meteen in actie te komen als een situatie dreigt te escaleren. Bijvoorbeeld bij een vechtpartij, een demonstratie die uit de hand loopt of als voetbalsupporters met elkaar op de vuist gaan. Als mijn collega’s bij de politie een situatie niet kunnen oplossen met bijvoorbeeld wapens of pepperspray, kan ik hen samen met Mila komen ondersteunen. Ze springt op haar achterpoten, kijkt heel geconcentreerd en blaft hard. Meestal deinzen mensen dan achteruit en loopt de boel met een sisser af. Gebeurt dat niet, dan zal Mila op mijn commando bijten. Natuurlijk proberen we dat altijd te voorkomen want we willen niemand pijn doen. Tijdens een inzet moet ik op veel dingen letten: blijft Mila op haar plek staan, wat zegt de commandant in mijn oortje, hebben de opstandelingen een wapen bij zich? Dat vergt veel energie, maar ik voel me nooit onveilig. Ik vertrouw Mila blindelings want ik weet dat zij voor mij door het vuur gaat."

Click me