Sesta Producties

Tessa Heselhaus

Fokje is draagmoeder voor haar twee vrienden

Omdat ze weet hoe bijzonder het is om kinderen te hebben, besloot Fokje (34) draagmoeder te worden voor haar vrienden Rick (28) en Nick (31). "Het lijkt me ontzettend mooi om mijn beste vrienden een kindje te schenken."

Vriendin 25 - 2017

 

Fokje: ‘“Er is een verschil tussen moeder worden en zwanger zijn’, zei mijn goede vriend Rick laatst. Ik vond dat prachtig gezegd en ben het met hem eens. Ik ben nu twintig weken zwanger, maar heb niet het gevoel dat ik moeder word. Ik draag deze baby voor Rick en zijn man Nick. Ik geef ze het gezin waarnaar ze zo verlangen en daar ben ik trots op.
Rick en ik leerden elkaar tien jaar geleden kennen bij V&D, waar we tegelijkertijd kwamen werken. We konden goed met elkaar opschieten en spraken soms buiten werktijd af. Ook met Nick, zijn jeugdliefde, had ik een klik. Na een tijdje ontmoette ik mijn huidige man. Ook hij kon goed met de mannen overweg en tussen ons vieren ontstond een mooie vriendschap. We zochten elkaar regelmatig op en mijn man en ik waren bij hun bruiloft, een paar jaar later. Rick en Nick hadden een kinderwens en spraken daar soms met ons over. Ze zeiden dat het waarschijnlijk moeilijk zou worden om die wens te realiseren. Als homopaar kun je alleen een kind adopteren uit Nederland of Amerika – dat heeft te maken met het anti-homobeleid in andere landen. Bovendien kan het adoptieproces jaren duren en kost het tienduizenden euro’s. ‘Ik wil jullie kindje wel dragen’, stelde ik op een dag voor. Het leek me prachtig om dat voor ze te doen. Zelf had ik op dat moment nog geen kinderwens, maar ik wist dat zij naar een gezin verlangden en gunde hen dat geluk. In eerste instantie reageerden Rick en Nick vrij terughoudend. Over draagmoederschap hadden ze nog niet concreet nagedacht. Pleegzorg was voor hun gevoel uitgesloten, omdat dat vaak tijdelijk is en ze echt een eigen kindje wilden. Maar andere opties zoals adoptie of een draagmoeder lagen nog open.”

 

Click me