Sesta Producties

Tessa Heselhaus

Werken in het familiebedijf

Je bent bijna letterlijk opgegroeid in de zaak van je ouders. Is het dan logisch dat je zelf óók in dat bedrijf gaat werken, of juist niet? Vier vrouwen over hun keuze en hoe die uitpakte.


Danielle Uljee (40) is met haar broer eigenaar van Meesterbakker Uljee. Ze is getrouwd met Dennis (40), samen hebben ze twee zoons: Zen (10) en Kemen (9).

''Of ik later in de bakkerij van mijn ouders zou gaan werken? Geen haar op mijn hoofd die daaraan dacht! Mijn jongere broer ging de bakkersopleiding doen, hij zou onze ouders opvolgen. Toen ik de mavo deed, werkte ik op zaterdag wel mee in de winkel: fruit schoonmaken en taarten versieren. Maar toen ik een studie moest kiezen, leek marketing me wel wat. Dat beviel me wel, maar na een paar jaar miste ik toch de hecktiek van het ambachtelijke bedrijf. Als tiener had ik tijdens de feestdagen vaak meegeholpen in de bakkerij. Dat waren spannende maar ook vooral heel leuke dagen; het was topsport om tientallen bestellingen op tijd af te krijgen. Na een tijdje ging ik mijn toekomst toch in ons bedrijf zien en stuurde ik een open sollicitatiebrief naar mijn ouders. Mijn moeder zei altijd: 'Als je ergens over twijfelt, moet je de voor- en nadelen op een rij zetten. De rij die het langste is, is je antwoord.' Ik had ervoor gezorgd dat er meer voordelen dan nadelen in de brief stonden, om mijn ouders ervan te overtuigen dat dit niet zomaar een ingeving was.''

Click me