Sesta Producties

Tessa Heselhaus

Eigen baard is goud waard

2013 was het jaar van de baard. Zag je vroeger alleen oude kerels met een behaard gezicht (lees: Sinterklaas), nu zijn de leukste mannen voorzien van vlasje op de kin. Wij vroegen ons af: wat schuilt er eigenlijk achter? Vier mannen vertellen.

Flair 49 - 2013


Martijn de la Haye (33) is manager bij een electronicabedrijf en is getrouwd met Tessa (31). Hun zoon Dante (3) en dochter Belle (5) zijn de grootste fans van zijn baard.

“Zeker één keer per week kamt mijn dochtertje mijn baard met haar knalroze kam van My Little Pony. Net als haar broertje vindt ze ‘m prachtig en samen hebben ze de grootste lol als ze in bad hun eigen baarden maken met badschuim. Mijn vrouw is een wat minder grote fan: voordat ze mij leerde kennen was ze helemaal geen voorstander van baarden, maar door mij is ze er een beetje aan gewend geraakt. Stiekem vindt ze ‘m nu zelfs best leuk. Ik ben bezig met het kweken van een volle ‘zeemannenbaard’ die nog wel twee keer zo lang is als die ik nu heb. Tijdens het stappen krijg ik er veel reacties op, vooral van vrouwen. Het valt me op dat er geen middenweg is: ze vinden ‘m of helemaal geweldig, of drie keer niks. De baard staat voor mijn mannelijkheid, want ik ben nou eenmaal niet zo handig met auto’s en gereedschap. Zonder baard heb ik letterlijk een koud gezicht en voel ik me een jochie van vijftien. Vorig jaar was ik voor mijn werk in Londen en schoot ik uit toen ik de randjes aan het bijwerken was. Gevolg: een groot gat in mijn baard. Ik zag er niet uit, dus moest ik mijn hele baard afscheren en dat zorgde natuurlijk voor hilarische reacties van collega’s. Laatst kwam ik een van hen weer tegen en het eerste wat hij zei, was: ‘You’re the guy who had the shaving accident!’ Fijn, dacht ik, is dat wat je van me onthouden hebt?”

 

 

Click me